8 septembrie 2016

Verificări metrologice și reparații pentru cântare auto

Ce sunt cântarele auto?

Un cântar auto, pod basculă sau cântar rutier reprezintă un cântar de mari dimensiuni, instalat în mod uzual într-un amplasament permanent pe o fundație din beton, și care este utilizat pentru cântărirea integrală a vehiculelor rutiere și a conținutului acestora. Prin cântărirea vehiculului de două ori, o dată încărcat și o dată golit, se poate calcula greutatea netă a produsului transportat.

Lungimea și lățimea cântarului auto sunt dictate de dimensiunile vehiculelor de cântărit. Pentru a putea fi utilizat în domeniul reglementat (tranzacții comerciale), un cântar auto trebuie să poată cântări integral vehiculul de cântărit (adică întregul vehicul trebuie să fie așezat pe suprafața cântarului auto).

Cântărirea secvențiala (pe bucăți) a vehiculelor nu este permisă ca metoda de cântărire statică a vehiculelor în scopul tranzacțiilor comerciale. Dimensiunile standard ale vehiculelor pentru transport internațional de mărfuri nu depășesc 18 m lungime și 2,55 m lățime. Vehiculele destinate altor activități (camion cu remorcă, basculantă, autobetonieră, cisterne auto) sunt de obicei mai scurte și au aceeași lățime maximă de 2,55 m.

Tipuri de cântare auto  

În mod uzual, cântarele auto au o lățime de 3 m și lungimi de 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16 sau după caz 18 m. În cazul vehiculelor agabaritice (vehicule extrem de lungi sau cu lățimi peste cele normale) precum și în cazuri în care fluxul tehnologic o cere (rampe de încarcere unde vehiculul trebuie mutat în poziții diferite pentru a umple diferite compartimente), se produc cântare auto având lungimi sau lățimi particularizate. Cântarul trebuie dimensionat în funcție de dimensiunile vehiculelor de cântărit.

Cântarele auto pot avea capacități între 10 000 și 80 000 kg. Numărul de diviziuni de lucru ale unui cântar auto este dat de celulele de sarcină utilizate. Cele mai uzuale modele pot oferi 3 000 pâna la 4 500 diviziuni. Acest fapt conduce la diviziuni de lucru uzuale de 10 sau 20 kg.

Cele mai întâlnite modele de cântare sunt:
– Max: 30 000 kg / e=d= 10 kg – Max: 60 000 kg / e=d= 20 kg – Max: 80 000 kg / e=d= 20 kg

 

În funcție particularitățile aplicației în care acesta este utilizat, se pot întâlni și cântare auto cu domenii multiple de cântărire. De exemplu un cantar poate avea Max: 30 000/60 000 kg, și e=d= 10/20 kg.

Astfel, cântarul auto funcționeaza cu o diviziune de lucru de 10 kg în intervalul 0 … 30 000 kg și cu o diviziune de 20 kg în intervalul 30 000 kg + d … 60 000 kg. O astfel de soluție permite o precizie a indicației mai ridicată în plaja de sarcini mai mici.

Cantarele auto (rutiere) pot fi construite din metal, beton sau metal + beton, pot fi instalate suprateran sau ingropat in functie de specificatiile beneficiarului si de disponibilitatea la locul instalarii.

Pentru oricare dintre aceste tipuri care se regasesc in piata din Romania Laboratorul de Metrologie Metrosenzor SRL poate efectua verificari metrologice periodice si dupa reparare si etalonari.

Repararea cântarelor auto

Garantăm intervenția rapidă oriunde în țară și oferim servicii complete de reparații pentru orice tip de cântar auto cu sarcina de până la 120 tone, astfel încât sistemele de cântărire pe care le folosiţi să funcţioneze în parametri optimi pentru a nu vă afecta activitatea. Activitatea noastră de reparaţii a aparatelor de cântărit este avizată de Biroul Român de Metrologie.

La Metrosenzor, minimizăm erorile și reducem costurile, pentru ca indiferent de activitatea dumneavoastră să aveți cele mai bune și mai precise cântare.

Pe lângă reparația și întreținerea cântarelor oferim și contracte de service care vă pot aduce următoarele beneficii:

  • optimizarea performanţelor sistemelor de cântărit;
  • siguranță în funcţionarea sistemelor de cântărit;
  • creşterea regimului de exploatare a sistemelor de cântărit;
  • miscşorarea timpilor de nefuncţionare;
  • eliminarea incidentelor tehnice şi defecţiunilor majore a sistemelor de cântărit